2012. február 23., csütörtök

CSAPVÁRY SZIGNÓS ART DECO KERÁMIA FEJ - Jelenlegi ára: 29 000 Ft

Gyönyörű hibátlan női fej art deco fali-kerámia. Mérete 18x18cm
Csapváry Csapek Károly (1904-1976) festő és iparművész a magyar műkincsgyűjtés színes egyénisége. 1923-1927 között tanult a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, ahol többek között olyan tanárai voltak, mint Radnai Béla és Bory Jenő szobrászok. Kezdetben a figuratív avantgardot követte, néhány szokatlan témaválasztással, de hamarosan elkötelezte magát az art deco mellett. Számos női portrét festett, amelyek részben Modiglianit visszhangozzák de sokkal dekoratívabbak, és nem tévednek át a karikatúra térfelére. Képei többször szerepeltek a 2. világháború előtti tárlatokon, lassan ismét divatba jönnek.
A szocreál nem érintette meg, mindvégig megőrizte művészi függetlenségét.
1930 után a Herendi Porcelángyárban vállalt munkát, mint festő és tervező művész. Számos stilizált népi figurát tervezett, mint a Matyó Madonna, a Japán Gésa. A porcelán szobrok (Déryné, Búsuló Juhász, Fogfájós Kutya) az iparművészet legtöbbet vitatott alkotásai közé tartoznak: az emberek vagy nagyon szeretik, vagy nagyon utálják, nincs középút. Ennyi munkával már egy igazi szobrot is létre lehetne hozni; de a művészeket sem a magas ideálok tartják el, hanem a fizetőképes kereslet.
A megrendelőkkel lehet vitatkozni, de nem érdemes. Csapek becsülettel elvégezte a rábízott feladatokat, és panaszkodás helyett megalkotta a világ egyetlen porcelánablakát, ami egyszerre kuriózum és remekmű. II. András király lányát, árpádházi Szent Erzsébetet ábrázolja, mint a szegények jótevőjét. A művet a herendi római katolikus templomban helyezték el. A második világháborúban elpusztult, de a most látható ablak is "eredeti, " mert annak idején egyszerre két példányban készült.
A háború után Csapek műtárgyakat restaurált, és volt egy különös hobbyja is, tibeti és kínai műtárgyakat gyűjtött. Őt nem a szobrok régisége érdekelte, hanem a művészi, esztétikai érték, meg valamennyire a dekorativitás. Gyűjteményének egyetlen darabja sem régebbi, mint a 18. század. Csapek nem volt buddhista, "a buddhizmus barátjának" mondta magát, és a szép keleti gyűjtemény talán azért is kellett, hogy legyen hová menekülni a mindennapok kegyetlen valósága elől. Pótolta az utazásokat egy olyan korban, amikor az utazás a kevesek kiváltsága volt.
A gyűjtemény 1988-ban került a Hopp Ferenc Keletázsiai Művészeti Tulajdonába, ahol egy Csapek-emlékterem őrzi a művész nevét.  


Jelenlegi ára: 29 000 Ft

Az aukció vége: 2012-02-25 22:26
. CSAPVÁRY SZIGNÓS ART DECO KERÁMIA FEJ - Jelenlegi ára: 29 000 Ft